На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

Про забезпечення України антимікробними лікарськими засобами

 

                Асоціація «Виробники ліків України»  надає інформацію про участь в нараді, яка відбулася в МОЗ України 26 жовтня п.р. з питань забезпечення України антимікробними лікарськими засобами.

 

               Під час наради, яку розпочав Директор фармацевтичного директорату МОЗ О.Комаріда, та продовжив перший заступник Міністра – головний санітарний лікар О.Ляшко, учасники ринку, представники АВЛУ, ОРММП, виробників та дистрибуторів, обговорили актуальні питання, пов’язані із упередженням настання дефіциту антибіотиків, попит на які останнім часом надзвичайно зріс (за окремими категоріями – в 4-10 разів).

               За словами представників МОЗ, аномальне зростання попиту на вказані препарати спровокувало появу у ЗМІ інформації про імовірне закінчення антимікробних препаратів як в роздрібній мережі, так і в госпітальному секторі.

Представник дистрибуторів, на підтвердження інформації про аномальний попит, повідомила, що оптовики вже зараз не можуть виконати умови контрактів, порушують умови договорів як з аптеками, так і з лікарнями, та несуть штрафні санкції.

Оголошена позиція МОЗ – запобігти паніці та забезпечити безперебійне постачання та гарантії наявності у стаціонарах необхідних антибіотиків.

               МОЗ, з метою з’ясування ситуації на ринку, зокрема, можливостей виробників та дистрибуторів забезпечити зростаючий попит, організовано нараду. 

               Представниками виробників антимікробних препаратів повідомлено, що плани виробництва на листопад та грудень п.р. вже неможливо переглянути, разом із тим, підприємства можуть виконати замовлення держави на виробництво практично будь-якої кількості препаратів, у строк не менший, ніж 4 місяці, оскільки головною умовою у даному випадку є одержання від постачальників субстанцій, що також займає певний час.

               Разом із тим, кожен виробник повинен мати гарантії від держави, що вироблена продукція буде придбана із дотриманням термінів  придатності  препаратів. В інакшому випадку, якщо продукція не буде куплена – це прямі збитки підприємства.

               Представниками виробників запропоновано наступні способи задоволення зростаючого попиту:

               державне замовлення на виробництво препарату з «ковідного» списку для визначених державою підприємств, за спрощеною процедурою, без проведення торгів, за прямою закупкою, що передбачена «карантинним» законодавством;

               закупити субстанції, для створення стратегічних запасів, з використанням механізмів державного резерву;

               внести зміни до чинних контрактів (з огляду на необхідність збільшення обсягів виробництва) шляхом укладення додаткових угод;

               використати механізми контрактного виробництва;

               посилити контроль за відпуском рецептурних препаратів.

               Представники МОЗ повідомили, що однією з пропозицій, яка може розглядатися на державному рівні, у ситуації, яка склалася, це – заборона експорту препаратів, за аналогією впроваджених заборонних норм, які діяли відносно експорту масок. Рішення може бути прийняте протягом одного дня, за скороченою процедурою. Відтак, МОЗ має оцінити доцільність такого шляху, для надання рекомендацій під час прийняття державницьких рішень.

               Виробники заявили про недоцільність упровадження заборони експорту, з огляду на наступне:

               частка виробництва препаратів на експорт є незначною у порівнянні з потребами держави у таких препаратах, тому забороною експорту не вдасться досягти поставленої мети;

               буде порушено досягнутий позитивний імідж українських компаній за кордоном, який доведеться відновлювати роками;

               буде втрачено ніші, які на сьогодні зайнято українськими компаніями ринках зарубіжних країн;

               зарубіжні держави впровадять дзеркальні заходи, зокрема, відмову у постачанні субстанцій, що матиме негативний вплив на Україну та позначиться на скороченні внутрішнього виробництва лікарських засобів, у тому числі - антимікробних; провокуватиме спалах надлишкового попиту всередині країни та посилення ажіотажу;

               зменшення надходжень до Державного бюджету України (валютної виручки).

 

               Загалом, сторони погодилися із необхідністю задовольнити зростаючий попит, виробники висловили готовність виконати замовлення держави на постачання необхідної кількості препаратів за умови надання відповідних державних гарантій, а МОЗ взяло час на підготовку пропозицій Уряду щодо реагування на ситуацію, яка склалася, з урахуванням результатів наради.

 

               Асоціація братиме участь в обговоренні пропозицій з порушеного питання надалі, про що  інформуватиме  членів АВЛУ додатково. 

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio