На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

Про закупівлю за принципом “одна позиція – один лот”

          Асоціація “Виробники ліків України” в рамках опрацювання питання упровадження, на нормативно-правовому рівні, пропозицій АВЛУ на адресу АМКУ та МЕРТ, стосовно визначення предмету закупівлі за принципом “одна позиція – один лот”, читачам сайту повідомляє наступне.

         18 липня 2018 року в Антимонопольному комітеті України під керівництвом державного уповноваженого Комітету Світлани Панаіотіді проведено робочу зустріч щодо стану виконання рекомендацій Антимонопольного комітету України від               30 березня 2018 року № 4-рк.

          Захід проводився за участю заступника Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Ольги Стефанишиної та заступника директора Департаменту регулювання публічних закупівель Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Наталії Шимко, які презентували проект спільного наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі Україні «Про затвердження Методичних рекомендацій для замовників, що здійснюють закупівлі лікарських засобів», розроблений на виконання рекомендацій Антимонопольного комітету України від 30 березня 2018 року № 4-рк.

         Світланою Панаіотіді було запропоновано обговорити з присутніми учасниками робочої зустрічі проект Методичних рекомендацій, які були надіслані МОЗ як пропозиція щодо виконання рекомендацій Комітету: представниками замовників та учасників закупівель лікарських засобів, представниками іноземних та вітчизняних виробників, представниками юридичних компаній, громадських організацій та профільних асоціацій, Центру протидії корупції, Торгово-промислової палати України, Європейської бізнес Асоціації, Американської торговельної плати в Україні, фахівцями з розробки аналітичних інструментів DOZORRO, представниками ГО “АПАУ”, ГС “ФАРМУКРАЇНА”, іншими учасниками фармацевтичних ринків та експертами.

         Дискусія стосовно положень проекту Методичних рекомендацій була досить жвавою та предметною, оскільки спільний проект Методичних рекомендацій МОЗ та МЕРТ був заздалегідь опублікований Комітетом для ознайомлення.

Найбільше коментарів було висловлено щодо необхідності припинення практики встановлення Замовниками (департаментами охорони здоров’я, лікарнями, інститутами тощо) в тендерній документації такої умови, як надання гарантійних листів від виробників лікарських засобів щодо можливості поставки лікарських засобів у конкретних торгах конкретним учасником, які, на думку присутніх, призводять до штучного звуження кола учасників, які можуть отримати такі листи та взяли участь у тендерах.          Також було відзначено, що такі листи не несуть жодних правових наслідків.

Окремо обговорювався запропонований підхід визначення предмету закупівлі лікарських засобів за принципом «один МНН – один лот», визначення предмету закупівлі за лотами щодо окремої МНН, у разі, якщо предмет закупівлі містить два та більше лікарських засобів; граничної загальної очікуваної вартості при визначенні предмета закупівлі тощо.

         Необхідність розробки Методичних рекомендацій зумовлена відсутністю чіткого врегулювання питання визначення предмету закупівлі лікарських засобів на законодавчому рівні, численними скаргами до Комітету щодо встановлення дискримінаційних умов в тендерній документації під час закупівлі лікарських засобів, в т.ч. необґрунтованого об’єднання їх в 1 лот.

         Асоціація зверталася і до Комітету,  і до МЕРТ  із пропозиціями, з метою недопущення порушень правил чесної та прозорої конкуренції, усунення будь-яких штучних бар’єрів для участі у публічних закупівлях учасників ринку на рівних засадах,  з метою  економії коштів держави та поліпшення економічної доступності ліків до пацієнтів, внести зміни до процедури визначення предмета закупівлі, передбачивши визначення предмету закупівлі лікарських засобів за принципом “одна позиція – один лот”.

         Наразі, у Методичних рекомендаціях визначено, що “у разі, якщо предмет закупівлі лікарських засобів містить два та більше лікарських засобів з метою дотримання принципу добросовісної конкуренції серед учасників закупівель, замовник визначає предмет закупівлі за лотами щодо кожного окремого МНН (міжнародна непатентована назва лікарського засобу). Замовнику рекомендовано враховувати, що при визначені лотів предмета закупівлі, загальна очікувана вартість якого перевищує 200 тис. гривень, щодо кожного окремого лота визначається один МНН”.

         Таким чином, у Методичних рекомендаціях декларується принцип:

         1 МНН – 1 лот.

         Документ, у разі прийняття, матиме рекомендаційний характер, але стане важливим кроком на шляху до поліпшення конкурентного середовища. 

За повідомленням державного уповноваженого Світлани Панаіотіді, пропозиції будуть опрацьовані МОЗ та МЕРТ та остаточну редакцію Методичних рекомендацій буде відправлено на погодження та підписання найближчим часом.

         Асоціація опікується порушеним питанням та пропонує  фахівцям підприємств-членів АВЛУ опрацювати проект Методичних рекомендацій, та надати до АВЛУ власні пропозиції (до 26 липня п.р.) для узагальнення та надання розробникам для подальшого урахування.

Додаток   Проект Методичних рекомендацій

                   Презентація АМКУ робочої зустрічі

 

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio