На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

Про звернення до Голови Комітету з питань податкової та митної політики ВРУ Южаніної Н.П. та Голови Комітету з питань охорони здоров’я ВРУ Богомолець О.В.

Асоціація “Виробники ліків України”, листами зернулася до Голови Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України Южаніної Н.П. та Голови Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України Богомолець О.В. з проханням сприяти у скасуванні додаткового імпортного збору у розмірі 5% на лікарські засоби і вироби медичні, що ввозяться на митну територію України у митному режимі імпорту, та з проханням підтримати якнайшвидше прийняття відповідного проекту Закону (реєстр.№2827), урахувавши пропозиції асоціацій, які презентують інтереси вітчизняних та іноземних суб’єктів господарювання, погоджені з Міністерством охорони здоров’я, що обґрунтовується наступним.

 

У грудні 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон України №73-VIII “Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року”, яким тимчасово, строком на 12 місяців, запроваджено додатковий імпортний збір відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року та Домовленості про положення ГАТТ-1994 щодо платіжного балансу.

16 лютого п.р. Уряд також ухвалив  розпорядження №119-р “Про завершення консультацій з міжнародними фінансовими організаціями стосовно запровадження тимчасових заходів щодо стабілізації платіжного балансу України”, яке набуло чинності 24 лютого п.р.

З набуттям чинності вказаного розпорядження Уряду, уведено в дію Закон України № 73-VIII, внаслідок чого запроваджено імпортний збір на товари.

Законом передбачено, серед іншого, ввести додатковий імпортний збір за ставкою 5% для товарів, що класифікуються в товарних групах 25–97 за УКТЗЕД.

До вказаної товарної групи входить і група 30 “фармацевтична продукція” (лікарські засоби і вироби медичного призначення).

Натомість, упроваджений імпортний збір призводить до виникнення низки проблем на ринку, зокрема, до подорожчання лікарських засобів та знижує фізичну та економічну доступність пацієнтів до препаратів.

Проблема є спільною як для вітчизняних виробників, так і для іноземних суб’єктів господарювання.

 

Для вітчизняних виробників – оскільки сировина, з якої виробляються лікарські засоби, завозиться з-за кордону. Сировина віднесена до поняття “лікарський засіб”, тому на неї поширюється дія Закону.

Для іноземних суб’єктів господарювання – оскільки дія Закону безпосередньо поширюється на імпортовані ними товари.

Асоціація “Виробники ліків України”, з метою вирішення проблеми, звернулася з листами до Прем’єр-міністра України Яценюка А.П., органів виконавчої влади, народних депутатів України з проханням скасувати додатковий імпортний збір на лікарські засоби та вироби медичні.

За результатами наради, яка відбулася 24 березня п.р., під головуванням Прем’єр-міністра Яценюка А.П., за участі представників фармацевтичної громадськості, доручено Мінфіну невідкладно разом з іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади забезпечити в установленому порядку розроблення законопроекту щодо внесення змін до Закону України №73 від 28 грудня 2014 р. “Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року” в частині скасування додаткового імпортного збору на лікарські засоби та подати для розгляду на черговому засіданні Уряду України (пункт 6 Протоколу наради).

Асоціація, з метою прискорення вирішення порушеного питання, підготувала відповідний законопроект та звернулася до народних депутатів України з проханням внести його до Верховної Ради України та сприяти його якнайшвидшому прийняттю.

Асоціацією запропоновано внести відповідні зміни до статті 5 Закону України “Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року” (тобто, виключити вказану продукцію з переліку об’єктів оподаткування додатковим імпортним збором).

Крім того, за ініціативною АВЛУ, вказаний проект обговорено у МОЗ фахівцями Експертної групи МОЗ з дерегуляції фармацевтичного напрямку під час засідань, які відбулися 19 та 26 травня п.р. (до складу Експертної грапи входять представники органів влади, МОЗ, Держлікслужби України, професійних асоціацій – Асоціації “Виробники ліків України”, Європейської Бізнес Асоціації, Асоціації виробників інноваційних ліків «АПРАД», Американської торговельної палати в Україні, Асоціація “Оператори ринку виробів медичних”, інших).

У рамках обговорення учасникам було повідомлено про те, що Апаратом Верховної Ради України вже зареєстровано проект закону (реєстр.№2827 від 13.05.2015, проект народного депутата України Козака Т.Р.), яким пропонується до життєво необхідних товарів віднести “лікарські засоби, дозволені для виробництва і застосування в Україні та внесені до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичні вироби за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України;”

За рішенням Експертної групи МОЗ, з метою прискорити позитивне вирішення питання та скасувати імпортний збір для життєво необхідних товарів, учасниками вирішено підтримати вказаний проект закону (реєстр.№2827) з урахуванням позиції зацікавлених асоціацій.

 

Ураховуючи, що вказаний проект не передбачає норм щодо звільнення від імпортного збору окремих категорій виробів медичних (наприклад, в частині клінічних випробувань), що є вкрай важливими для суспільства та пацієнтів, вказаний проект, за рішенням Експертної групи МОЗ, було доопрацьовано професійними асоціаціями.

За результатами обговорення, Експертною групою МОЗ проект Закону (реєстр.№2827) погоджено у редакції, доопрацьованій з урахуванням пропозицій АВЛУ, Європейської Бізнес Асоціації, Асоціації “Оператори ринку виробів медичних”, якими запропоновано віднести до життєво необхідних товарів:

лікарські засоби, дозволені для виробництва і застосування в Україні та внесені до Державного реєстру лікарських засобів;

лікарські засоби, медичні вироби, медичне обладнання, що ввозяться з метою проведення клінічних випробувань;

медичні вироби, що зареєстровані в установленому порядку та внесені до Державного реєстру медичної техніки і виробів медичного призначення або Реєстру осіб, відповідальних за введення медичних виробів, активних медичних виробів, які імплантують, та медичних виробів для діагностики in vitro в обіг;”

 

Ураховуючи викладене, АВЛУ просила урахувати пропозиції професійних асоціацій, погоджених Експертною групою МОЗ, до проекту Закону (реєстр.№2827) про внесення змін до Закону України “Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року" (щодо оподаткування ліків та медичних виробів)”, та сприяти якнайшвидшому прийняттю вказаного проекту, з метою скасування додаткового імпортного збору на лікарські засоби та вироби медичні.

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio