На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

Про затвердження квот на виробництво спиртовмісних ліків

Асоціація “Виробники ліків України” черговий раз порушила питання стосовно припинення виробництва соціально важливих спиртовмісних ліків.

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 05 січня 2011 року №19 “Питання використання спирту етилового для виробництва лікарських засобів” (із змінами) затверджено щорічні квоти на відвантаження суб'єктам підприємницької діяльності спирту етилового, що використовується для виробництва лікарських засобів (у тому числі компонентів крові та виготовлених з них препаратів), крім лікарських засобів у вигляді бальзамів і еліксирів, за ставкою акцизного податку в розмірі 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту етилового.

Разом з тим, квоти не затверджено багатьом вітчизняним фармацевтичним підприємствам, які виготовляють якісні та доступні за ціною спиртовмісні ліки ранозагоювальної, антисептичної та протизапальної дії.

Крім того, існує нагальна необхідність у оптимізації та корегуванні встановлених ще у 2011 році квот, з урахуванням збільшення прогнозованих розрахунків потреб у спирті етиловому для виробництва лікарських засобів.

Підприємства, у тому числі їх асоціації та об’єднання, починаючи з 2014 року, понад 16 разів на різних рівнях зверталися з проханням збільшити квоти, оскільки реально цього потребують. Результат – нульовий.

Відсутність квот призводить до зупинення виробництва життєво необхідних ліків для соціально-незахищених верств населення, припинення діяльності бюджетоутворюючих підприємств, зменшення надходжень до Державного бюджету України, подальшого соціального напруження, скорочення робочих місць.

Будь-які аргументи, які лунають під час процедури погодження проекту постанови, щодо імовірного нецільового використання спирту, є безпідставними, оскільки увесь ланцюг використання спирту для виробничих потреб суворо контролюється державою (встановлено податкові пости, запроваджено сувору звітність, облік тощо).

Крім того, за статистичними даними, у 2014 році вітчизняним лікеро-горілчаним підприємствам було реалізовано 9883,9 тис.дал спирту етилового, фармацевтичним підприємствам – 304,7 тис.дал, що становить всього 2,9% від загальної кількості реалізованого вітчизняним суб’єктам господарювання спирту етилового.

Тобто, необхідне збільшення квот для відвантаження спирту етилового, що використовується для виробництва лікарських засобів, становитиме всього 0,7% від загальної кількості спирту етилового, що реалізується підприємствами спиртової галузі вітчизняним суб’єктам господарювання.

Більше того, в країні щорічно, і в харчовій промисловості, і в фармацевтичній - окремі підприємства не повністю використовують квоти, а запитувана даним листом потреба мізерна від загального обсягу спирту.

Отже, виділення додаткових квот для потреб фармацевтичного виробництва не матиме жодного негативного впливу на спиртове виробництво та харчову промисловість України.

Натомість, вітчизняні фармацевтичні підприємства, які просять збільшити квоти, виконують важливу соціальну місію, мають усі необхідні для цього умови, працюють за дотримання високих стандартів якості, одержали усі потрібні дозволи та ліцензії, сплачують податки, реально розвивають внутрішнє виробництво.

Керівники низки вітчизняних фармацевтичних підприємств звернулися до Асоціації “Виробники ліків України” з проханням сприяти у вирішенні порушеного питання та встановленню квот для підприємств у розмірах, викладених у підготовленому Асоціацією, проекті постанови.

Проектом постанови Кабінету Міністрів України передбачено викласти додаток до постанови Кабінету Міністрів України № 19 у новій редакції. Зазначені в проекті постанови Кабінету Міністрів України розміри квот на відвантаження спирту етилового для виробництва лікарських засобів відповідають прогнозованим розрахункам потреб у спирті етиловому для виробництва лікарських засобів.

Упевнені, що прийняття відповідної постанови Уряду сприятиме задоволенню потреби у ліках, збереженню робочих місць, наповненню бюджету та зняттю соціальної напруги у місцевих громадах.

 

Ураховуючи викладене, та з метою недопущення припинення виробництва соціально важливих спиртовмісних ліків, АВЛУ просила Міністерство охорони здоров’я, внести на розгляд Уряду підготовлений фармацевтичними виробниками проект постанови “Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 5 січня 2011 р. № 19” відповідно до регламентних вимог та сприяти її якнайшвидшому прийняттю.

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio