На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

Про участь в засіданні робочої групи з опрацювання деяких проектів постанов Кабінету Міністрів України

У Міністерстві охорони здоров’я під головуванням заступника Міністра-керівника апарату Богачева Р.М. 29 серпня п.р., відбулося засідання робочої групи з опрацювання деяких проектів постанов Кабінету Міністрів України, склад якої затверджено наказом МОЗ від 10.07.2012 №174-Адм (із змінами).

 

У засіданні взяли участь представники МОЗ, Національного фармацевтичного університету, суб’єктів господарювання, інститутів громадянського суспільства, у тому числі представники Асоціації, інші члени робочої групи.

На засіданні обговорено питання порядку денного:

- опрацювання Порядку розрахунку граничного рівня оптово-відпускних та порівняльних (референтних) цін на препарати інсуліну;

- розгляд та опрацювання нової редакції Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення.

 

У рамках розгляду першого питання порядку денного Заступником Міністра-керівником апарату Богачевим Р.М. зазначено, що проведення засідання робочої групи обумовлене, зокрема, необхідністю розробки та прийняття МОЗ нормативно-правових актів на виконання постанови Кабінету Міністрів України “Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну”, яку було прийнято у понеділок, 12 серпня п.р. (наразі не оприлюднена, перебуває на доопрацюванні з урахуванням регламентних вимог).

Учасники обговорили підготовлений, на виконання постанови Уряду, фахівцями НФаУ, Управління лікарських засобів і медичної продукції МОЗ України та ДЕЦ проект Порядку розрахунку граничного рівня оптово-відпускних та порівняльних цін на препарати інсуліну, презентацію якого вдруге провела завідуюча кафедрою організації і економіки фармації Національного фармацевтичного університету (НФаУ), д.ф.н., професор, Немченко А.С. (перша доповідь відбулася на засіданні робочої групи 15 серпня п.р.).

Запропонований Порядок визначатиме механізм розрахунку граничного рівня оптово-відпускних та порівняльних (референтних) цін на препарати інсуліну з використанням механізму зовнішнього реферування цін.

Порядок поширюватиметься на препарати інсуліну, що зареєстровані в Україні, за загальноприйнятою назвою Інсулін, з відповідним дозуванням, формою випуску та упаковкою, перелік яких наведено в додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2013 року “Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну” (далі - Постанова) (наразі, номер постанови не відомий; документ – на опрацюванні).

Проектом, зокрема, передбачено, що, відповідно до переліку загальноприйнятих назв, на які поширюється дія Постанови, Міністерство охорони здоров'я України формуватиме перелік торгових назв лікарських засобів, що внесені до Державного реєстру лікарських засобів України (далі - Перелік ГЛЗ).

МОЗ має прийняти акти, передбачені постановою Уряду, протягом трьох місяців з моменту її прийняття.

Натомість, представники МОЗ висловили прохання о учасників ринку надіслати на адресу міністерства власні пропозиції до проекту до 5 вересня п.р.

 

У рамках розгляду другого питання порядку денного учасники обговорили проект Положення про Національний перелік основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, проект Національного переліку, та відповідний проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України

 

Проектом Положення про Національний перелік, зокрема, передбачено, що структура Національного переліку базується на останній актуальній версії Примірного переліку ВООЗ основних лікарських засобів. Лікарські засоби розподілені у фармакотерапевтичні групи відповідно до анатомо-терапевтично-хімічної класифікації ВООЗ. У кожній фармакотерапевтичній групі лікарські засоби розподілені на основні і додаткові. Національний перелік містить додаткову інформацію, представлену системою відповідних індексів.

 

Новелою нормативно-правових змін є пропозиція МОЗ відмовитися від обов’язкового мінімального асортименту, а саме:

внести до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 року №955 “Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення” такі зміни:

у підпункті 1 пункту 1 слова “та обов’язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, визначеного Міністерством охорони здоров'я” вилучити.

 

Пропозиції до проектів приймаються до 10 вересня п.р.

 

За результатами засідання представниками МОЗ запропоновано учасникам надати до МОЗ власні письмові пропозиції до проектів.

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio