На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

К.Грищенко: Фармацевтична галузь України може стати локомотивом української економіки

13 червня ц.р. Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко взяв участь у панельній дискусії «Нові вимоги до якості на фармацевтичному ринку України: перспективи для іноземного бізнесу» в рамках міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners».

«Фармацевтична галузь України має значний економічний потенціал розвитку, і, переконаний, найближчим часом може стати локомотивом української економіки. Президент та Уряд України розглядають фармацевтичний сектор як системо утворюючу галузь економіки України», - зазначив на початку заходу К.Грищенко.

Віце-прем’єр-міністр України висловив переконання, що світові тенденції розвитку глобального фармацевтичного ринку та успіхи розвитку фармацевтичної галузі розвинених країн свідчать про великий потенціал для розвитку українського фармринку.

«Світовий фармринок динамічно розвивається, забезпечуючи найвищі у світі середньорічні темпи зростання. Його обсяг наблизився до $1 трлн. Фармацевтична галузь і біотехнології сьогодні є, напевно, найбільш інноваційними галузями промисловості в світі, формуючи значний попит на науково-дослідні роботи та забезпечуючи високі темпи їх зростання. Вплив фармацевтики виходить далеко за межі галузі, формуючи вагомі мультиплікативні ефекти в частині доданої вартості, зайнятості населення супутніх та обслуговуючих секторів, доходів від податків тощо», - підкреслив К.Грищенко.

На думку Віце-прем’єра, в Україні фактично є три галузі, які демонструють настільки високі показники: сільське господарство, IT-галузь та фармацевтика.

«Висока розгалуженість фармпідприємств створює належні передумови для формування спеціалізованих кластерів, що, разом з банківським сектором, транспортно-логістичними підприємствами та іншими сервісними та супутніми галузями (сільське господарство, біологія, хімія, ветеринарія медицина, тощо), у найкоротші терміни, може перетворити ці регіони у точки економічного зростання», - підкреслив він.

За словами Віце-прем’єра, «цьому сприятиме зручне геостратегічне положення України на перетині товаротранспортних потоків між Європою та Азією, розвинена транспортна інфраструктура, а також найбільш розвинена серед країн СНД нормативно-правова база, приведена у відповідність із законодавством ЄС».

Окрему увагу під час панельної дискусії К.Грищенко приділив питанню механізмів захисту пацієнтів від неякісних лікарських засобів.

«Впродовж останніх років керівництвом країни взято курс на гармонізацію національного законодавства в сфері обігу ліків з європейським, що дозволяє впровадити ефективні європейські інструменти захисту здоров’я українських пацієнтів. Стандарти, якими керуються європейські країни для захисту здоров’я своїх співвітчизників стають стандартами для українців. Ми впевнені, що наші пацієнти повинні мати такі ж права в сфері захисту здоров’я, як і будь-який громадянин Євросоюзу. Результатом посилення державного контролю якості лікарських засобів стало те, що протягом 3-х років до споживача не допущено близько 8 млн. упаковок лікарських препаратів невідповідної якості, на суму близько 15 млн. євро», - підкреслив К.Грищенко.

У цьому контексті, за словами Віце-прем’єра, одним із ключових завдань для Уряду на найближчу перспективу є створення ефективної системи відстеження лікарських засобів.

«З метою запобігання попадання фальсифікованих лікарських засобів в легальний обіг, за технічної підтримки Європейського директорату з якості лікарських засобів Ради Європи, в Україні впроваджується система відстеження лікарських засобів. Ми плануємо запровадити систему маркування кожної упаковки лікарських засобів, аби повністю відстежити систему виробництва ліків та їх доставки до споживача. Для того, щоб кожний громадянин України, який зайде до аптеки, мав змогу пересвідчитися у справжності лікарського засобу», - підкреслив Віце-прем’єр-міністр України.

Одними з найважливіших передумов для розвитку вітчизняного фармацевтичного ринку та забезпечення потреб українців у належному рівні медичних послуг, на думку К.Грищенка, є активна співпраця Уряду України з представниками фармацевтичного бізнесу та локалізація виробництва світовими виробниками ліків в Україні.

«Україна зацікавлена в більшій локалізації імпортних ліків на території України. Ми будемо продовжувати співпрацю з представниками бізнесу, з Американською торговельною палатою та іншими», - підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

У свою чергу Президент Американської торговельної палати Хорхе Зукоскі зазначив: «Ми бачимо прагнення Уряду України вести діалог з бізнесом і ця конференція є тому підтвердженням. Ми бачимо, що зараз є зв’язок між Урядом та пацієнтом. Ми готові працювати разом з вами, щоб українські пацієнти отримували високоякісні послуги, адже учасники фармацевтичного ринку можуть ділитися досвідом та надавати своє бачення щодо розвитку ринку», - підкреслив Хорхе Зукоскі.

У панельній дискусії взяли участь численні представники вітчизняного та міжнародного фармацевтичного бізнесу. Під час засідання були обговорені важливі питання державно-приватного партнерства у сфері охорони здоров’я, залучення інвестицій в систему охорони здоров’я, підвищення доступу українських пацієнтів до високоякісних інноваційних лікарських засобів, кроки уряду по заохоченню міжнародних фармацевтичних компаній для локалізації їх виробництва в Україні тощо.

 

13.06.2013 | Прес-служба Віце-прем'єр-міністра

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=246430257&cat_id=244276429

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio