На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

Засідання Міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо удосконалення механізму регулювання цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення

    Представники Асоціації взяли участь у засіданні Міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо удосконалення механізму регулювання цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, створеної наказом МОЗ від 10.07.2012    №174-Адм (зі змінами), яке відбулося у Міністерстві охорони здоров’я під головуванням заступника Міністра – керівника апарату Богачева Р.М. 16 травня п.р., о 15 год., у Великій залі МОЗ (вул.Грушевського,7). У засіданні взяли участь представники МОЗ, Антимонопольного комітету України, Держцінінспекції, Держаної служби України з контролю за наркотиками, представники інститутів громадянського суспільства, інші члени робочої групи.

 

    На засіданні було розглянуто питання:
    1) про запровадження державного регулювання цін на наркотичні, психотропні лікарські засоби та прекурсори;
    2) про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, запропонованих Державною службою України з лікарських засобів, стосовно вимог до діяльності аптечних закладів та створення необхідних умов для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до аптек.

 

    З першого питання порядку денного головуючим було повідомлено учасникам про те, що за ініціативою Держаної служби України з контролю за наркотиками, за участі Антимонопольного комітету України Кабінетом Міністрів  України доручено, зокрема, Міністерству охорони здоров’я, опрацювати питання запровадження державного регулювання цін на наркотичні, психотропні лікарські засоби та прекурсори.

    Для удосконалення ціноутворення на наркотичні, психотропні лікарські засоби, прекурсори, Державна служба України з контролю за наркотиками, у зв’язку із щорічним зростанням (за їх оцінками) цін на лікарські засоби, запропонувала:
    визначити єдиний порядок ціноутворення на наркотичні,  психотропні лікарські засоби;
    розглянути можливість узагальнення та розповсюдження досвіду Севастопольської міської державної адміністрації у забезпеченні НЛЗ закладів охорони здоров’я;
    опрацювати питання зменшення кількості посередників при закупівля НЛЗ та зменшення вартості їх послуг.
    Питання викликало широку дискусію. Учасниками ринку було обговорено існуючу на сьогодні проблему доступності наркотичних засобів, що обумовлено необхідністю отримання окремої ліцензії на діяльність, пов’язану з обігом підконтрольних речовин; високою вартістю контролю якості таких препаратів; високим рівнем відповідальності за порушення ліцензованого виду господарської діяльності; тиском  правоохоронних органів на суб’єктів господарювання, які займаються відповідним видом діяльності; високою вартістю перевезення та охорони таких лікарських засобів.
    Представники інститутів громадянського суспільства прийшли до висновку про недоцільність запровадження державного регулювання цін на наркотичні, психотропні лікарські засоби та прекурсори, оскільки таке регулювання не лише не вирішить проблему їх доступності для населення, але може мати зворотній ефект – кількість суб’єктів, які працюють на ринку, зменшиться до критичного мінімуму.
    Ураховуючи необхідність виконання доручення Кабінету Міністрів України, беручи до уваги виступи представників МОЗ, Держаної служби України з контролю за наркотиками, Держцінінспекції, Антимонопольного комітету України, учасникам наради запропоновано вивчити дане питання й надати свої пропозиції та зауваження до МОЗ.

 

    У рамках другого питання порядку денного учасники обговорили Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, запропоновані Державною службою України з лікарських засобів. Проектом запропоновано зміни стосовно вимог до діяльності аптечних закладів та створення необхідних умов для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до аптек.
    Учасники ринку висловили низку зауважень до варіанту проекту, запропонованого Держлікслужбою. Зокрема, учасники ринку повідомили, що низка їх пропозицій, наданих розробнику, не була врахована. Чинна редакція суперечить законам України, зокрема, антимонопольному законодавству тощо.
    Наприклад, проектом наказу МОЗ пропонується доповнити розділ ІІ новим п. 2.15 такого змісту: “На кожні десять аптек, у яких суб’єкт господарювання проваджує діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, принаймні одна з них повинна забезпечувати виробництво (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки або принаймні одна знаходитися в сільській місцевості.” що, на думку представників інститутів громадянського суспільства, порушує право на підприємницьку діяльність, не забезпечує конкуренцію та рівність суб’єктів господарювання перед законом, примушує робити їх те, що не передбачено законом.
    Стосовно умов для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до аптек, учасники вирішили (у зв’язку з тим, що питання щодо забезпечення вільного доступу інвалідів та інших маломобільних груп населення до аптек знаходиться на контролі Уряду), що МОЗ разом з Міністерством юстиції України доопрацюють відповідний пункт проекту Ліцензійних умов з метою приведення його у відповідність із законодавством.

 

    Доопрацьований проект змін до Ліцензійних умов буде оприлюднений на сайті МОЗ.

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio