На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

Про перше засідання Міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо удосконалення механізму регулювання цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення

У Міністерстві охорони здоров’я під головуванням заступника Міністра-керівника апарату Богачева Р.М. 29 січня п.р., відбулося перше засідання Міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо удосконалення механізму регулювання цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, створеної наказом МОЗ від 22 січня 2013 року №46. 

У засіданні взяли участь представники МОЗ, Держлікслужби, Держцінінспекції, Мінекономрозвитку, суб’єктів господарювання, інститутів громадянського суспільства, у тому числі представники Асоціації, ПАТ “Фармак”, ПАТ НВЦ “Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод”, інші члени робочої групи. 

Проведення засідання робочої групи обумовлене результатами розгляду Урядом України інформації Міністра охорони здоров’я України Богатирьової Р.В. “Про причини зростання цін на лікарські засоби, зокрема вітчизняні жарознижуючі та знеболюючі, та заходи, які вживаються для стабілізації ситуації на фармацевтичному ринку” (за результатами розгляду зазначеної інформації доручено МОЗ разом з Мінекономрозвитку, Мінфіном, Держлікслужбою, Держцінінспекцією та за участю представників вітчизняних виробників лікарських засобів, дистриб’юторів імпортних препаратів утворити зазначену Міжвідомчу робочу групу). 

У вступному слові заступник Міністра-керівник апарату Богачев Р.М. запропонував учасникам висловити власні пропозиції щодо удосконалення механізму регулювання цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення. 

Представники Мінекономрозвитку та Держцінінспекції висловилися за необхідність удосконалення законодавства у сфері ціноутворення, зокрема, з урахуванням досвіду пілотного проекту (гіпертензія), аналізу ринку та підтвердили свою готовність долучитися до цієї роботи. 

Представник Мінекономрозвитку зазначив, що спільно з МОЗ підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р.№955”. Проектом, зокрема, пропонується встановити регулювання на лікарські засоби, закупівельна ціна яких становить до 5 грн. включно – на рівні 45 % (торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни); більше 5 до 12 грн. включно – 35%, більше 12 до 100 грн. включно – 25% (на ознайомлення проект не надавався).

Учасники ринку зосередили свої виступити на тому, що на сьогодні питання ціноутворення занадто зарегульоване державою: з одного боку, суб’єкти ринку мають дотримуватися усіх встановлених обмежень, граничних цін, укладених меморандумів, пілотних проектів, а з іншого – повинні знизити ціни. 

Учасники під час виступів окреслили коло проблемних питань, які потребують обговорення у рамках діяльності робочої групи та які можна взяти за основу для удосконалення механізму регулювання цін на лікарські засоби:

переліки лікарських засобів, ціни на які підлягають державному регулюванню (перегляд з метою удосконалення та зменшення їх кількості);

механізм декларування цін (не допустити упровадження реєстрації цін на заміну декларуванню);

пільговий відпуск ліків в аптеках (подальший регуляторний тиск держави негативно вплине на пільговий відпуск, та може призвести до неможливості громадян одержати ліки за пільговим рецептом);

регулювання цін на ліки вартістю до 12 грн. (дослідити питання, чи потрібно здійснювати таке регулювання);

пілотний проект (чи поширювати досвід пілотного проекту на загальнодержавний рівень);

медичні технології (використання ліків у медичних технологіях);

препарати-сироти (багатоаспектна проблема, яку можна розглядати у контексті ціноутворення) ; 

оподаткування (проблема неповернення державою заводам здійснених переплат з податку на прибуток). 

 

Представниками вітчизняних виробників, окремо, оголошувалася пропозиція, наразі, ніяким чином не втручатися в процес регулювання ціноутворення, щоб не нашкодити ситуації, яка існує на сьогодні. 

За результатами засідання заступником Міністра-керівником апарату Богачевим Р.М. запропоновано учасникам надати до МОЗ власні письмові пропозиції стосовно удосконалення механізму регулювання цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення. 

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio