На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

Моніторинг проектів законів

 

За результатами здійсненого АВЛУ моніторингу проектів законів, які зареєстровані новообраною Верховною Радою України (1 сесія VII скликання), що з-поміж 362 проектів, зареєстрованих станом на 02.01.2013, про які є інформація на сайті парламенту, є декілька документів, які можуть вплинути на фармацевтичний сектор галузі охорони здоров’я у разі прийняття парламентом.

Вважаємо за необхідне проінформувати про наступні проекти законів.

 

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про засади державної мовної політики” та інших законодавчих актів (щодо удосконалення державної мовної політики) (реєстр.№1113 від 18.12.2012), внесений народним депутатом України Колесніченком В.В.

Застереження. Проект містить спеціальні вимоги до мови маркування товарів та інструкцій для застосування товарів, які можуть безпосередньо вплинути ринок лікарських засобів.

Зокрема, частиною 4 статті 26 законопроекту (із пропозиціями) передбачено, що інструкції про застосування товарів виконуються державною мовою і однією з, за вибором виробника, регіональних мов або мов меншин.

Принагідно зазначаємо, що народним депутатом України Кириленком В.А. внесено проект Закону “Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про засади державної мовної політики" (реєстр.№1190 від 29.12.2012).

 

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві” щодо стимулювання залучення інвестицій у сферу охорони здоров'я, внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр.№1104 від 17.12.2012).

Проект розроблено на виконання абзацу другого пункту 1 частини першої доручення Президента України від 03.08.2012 № 1-1/2090, пункту 1 доручення Кабінету Міністрів України від 09.08.2012 № 32144/1/1-12, доручень Кабінету Міністрів України від 13.09.2012 № 32144/8/1-12 та від 08.11.2012 № 32144/14/1-12.

На думку розробників, прийняття проекту закону дозволить удосконалити законодавче регулювання питання залучення приватних інвестицій у сферу охорони здоров'я на основі концесійних договорів, що забезпечить оновлення та переоснащення мережі закладів охорони здоров'я, підвищення ефективності витрачання коштів місцевих бюджетів на надання населенню послуг з медичного обслуговування, а також покращить якість надання цих послуг.

 

3. Проект Закону “Про державну підтримку наукоємних виробництв в Україні” (реєстр.№1044 від 12.12.2012), внесений народними депутатами України Симоненком П.М., Зубчевським О.П., Дзардановим М.С., Баландіним М.С., Скарбовійчуком Р.В.

Проектом передбачається створення ефективного механізму підтримки наукоємних виробництв та законодавче закріплення основних елементів системи такої підтримки до затвердження стратегії переходу України до інноваційної моделі розвитку, та упорядкування законодавства у сфері інновацій.

Проектом Закону передбачається визначення суб’єктів державної підтримки з врахуванням пріоритетів, визначених Законом України «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності»; визначення форм підтримки державою наукоємних виробництв, зокрема через відновлення економічних стимулів розвитку інноваційної діяльності.

Зокрема, проектом визначається коло виробництв, що мають статус наукоємних та у зв’язку з цим можуть претендувати на підтримку з боку держави, через створення та ведення Державного реєстру наукоємних виробництв.

 

4. Проект Закону “Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо державної підтримки наукоємних виробництв в Україні)” (реєстр.№1045 від 12.12.2012) внесений народними депутатами України Симоненком П.М., Зубчевським О.П., Дзардановим М.С., Баландіним М.С., Скарбовійчуком Р.В.

Проектом Закону визначено основні напрями державної підтримки наукоємних виробництв через:

- надання фінансової підтримки виробництвам, внесеним до Державного реєстру наукоємних виробництв;

- зменшення фінансового навантаження на підприємства, що здійснюють наукоємні виробництва через зменшення для таких підприємств бази оподаткування податком на прибуток.

Зокрема, передбачено звільнення від оподаткування 60 відсотків прибутку підприємств, що здійснюють наукоємне виробництво, включене до Державного реєстру наукоємних виробництв

 

5. Проект Закону про внесення змін до статті 21 Закону України "Про рекламу" (щодо обмеження реклами лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації) (реєстр.№1123 від 19.12.2012), автори - народні депутати України Павловський А.М., Дубовой О.Ф., Дубіль В.О.

Застереження. Авторами проекту статтю 21 Закону України “Про рекламу” запропоновано викласти у такій редакції:

"Реклама лікарських засобів, медичної техніки,методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації може розміщуватись, виключно, у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів, а також може розповсюджуватись на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики.".

На думку розробників, прийняття запропонованого проекту Закону дозволить гарантувати припинення недобросовісної реклами широкій непідготовленій аудиторії сумнівних лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації та заохотить громадян частіше звертатись по консультацію до лікаря, користуватись послугами закладів охорони здоров’я всіх форм власності, що в кінцевому рахунку сприятиме покращенню загального стану здоров’я людей в державі.

 

Асоціація опрацьовує законопроекти для підготовки зауважень та пропозицій з метою подальшого їх надання суб’єктам законодавчої ініціативи.

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio