На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

Підписано Меморандуи порозуміння між Урядом та виробниками і продавцями ліків

 

Уряд домовився з фармацевтичними компаніями про зниження цін на ліки

 

 

 

6 червня підписано Меморандум порозуміння між Урядом та виробниками і продавцями ліків

Прем'єр-міністр України Микола Азаров підписав у середу Меморандум порозуміння між Кабінетом Міністрів та суб’єктами господарювання, які здійснюють виробництво лікарських засобів, оптову та роздрібну торгівлю такими засобами.

«Той документ, який ми сьогодні підпишемо, - це передусім добровільний документ, це ваша соціальна відповідальність, бажання обмежити вартість ліків і показати приклад усім іншим виробникам та продавцям. Зі свого боку ми беремо певні зобов’язання, і ми їх безумовно виконуватимемо», - зазначив Микола Азаров.

Він додав, що забезпечення населення ліками є надзвичайно важливим і соціально значущим. Саме тому Уряд протягом останніх двох років прийняв ряд рішень, зокрема щодо запровадження механізму референтних цін на препарати для лікування гіпертонії, поліпшення якості препаратів тощо.

«Я надзвичайно вдячний вам за те, що ви добровільно погодилися на зниження вартості ліків. З одного боку, для вас це може призвести до зниження певних економічних показників, з іншого – зниження ціни не завжди призводить до економічних втрат. Іноді це веде до збільшення обсягів продажу», - констатував Прем’єр-міністр.

Меморандум передбачає, що фармацевтичні компанії беруть на себе зобов’язання гарантувати малозабезпеченим і соціально незахищеним громадянам рівний доступ до високоякісних препаратів вітчизняного виробництва за економічно обґрунтованою ціною в усіх аптеках і лікувальних закладах, а також поетапне зменшення протягом трьох місяців з дня підписання меморандуму на 20% цін на ліки, які включені до обов'язкового асортименту вітчизняних соціальних препаратів.

Фармкомпанії також не підвищуватимуть ціни на ліки, включені до національного переліку основних препаратів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади і установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного чи місцевого бюджетів. Також учасники ринку сприятимуть здешевленню лікарських засобів

для населення шляхом наближення цін в аптеках до оптово-відпускних цін підприємств-виробників.

Фармацевти взяли на себе також зобов’язання виробляти широку номенклатуру ліків для внутрішнього ринку і своєчасно та в повному обсязі задовольняти попит.

Виробники ліків також вживатимуть заходів з реалізації пілотного проекту щодо запровадження системи державного цінового регулювання на препарати для лікування хворих на гіпертонію шляхом зменшення граничних оптово-відпускних цін та створення двомісячного запасу таких засобів.

Уряд, зі свого боку, бере зобов’язання щодо залучення представників громадських організацій фармацевтичного сектору економіки до підготовки та виконання рішень Кабінету Міністрів з питань регулювання фармринку, до визначення параметрів державної підтримки вітчизняного виробника. Також Кабмін забезпечить дотримання законодавчо встановлених вимог щодо декларування оптово-відпускних цін на ліки та розробить чіткі критерії відбору препаратів для закупівлі за бюджетні кошти. Уряд сприятиме переорієнтуванню держзакупівель ліків на вітчизняні препарати, виготовлені в умовах повного циклу. Також влада буде здійснювати довготермінову прозору політику на фармацевтичному ринку, що дасть можливість учасникам ринку впевнено, прогнозовано планувати розвиток бізнесу на роки вперед.

 

 

 

06.06.2012 | 17:24 Урядовий портал
Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio